Sustainer Homes

Gisteren was er een open dag bij een woning van Sustainer Homes, de ”container” woning hebben ze midden in het centrum van Utrecht geplaatst. Sustainer Homes is opgericht om architectuur duurzamer, flexibeler en toegankelijker te maken. Ik had online al gelezen over deze container woning, maar aangezien onze plannen iets serieuzer beginnen te worden, waren we wel nieuwsgierig geworden. Dit type van de Sustainer home in Utrecht heeft een oppervlakte van 55 m2 en is dus voor een tiny woning iets aan de grote kant. De Sustainer Home is opgebouwd uit verschillende modules die ze aan elkaar schakelen, je kan het zo elk gewenst type gebouw maken, bijvoorbeeld als tiny house, villa of als kantoorpand.

Sustainer Homes

De modules worden in de fabriek gemonteerd en daarna worden ze per vrachtwagen naar de locatie gebracht en de woning kan zo in een paar dagen worden opgebouwd. Alle ontwerpen worden gebouwd volgens het Cradle2Cradle principe. Daardoor is deze woning veel milieuvriendelijker en produceert het minder dan 10% van de CO2 uitstoot van een reguliere woning. Dat betekent overigens niet dat je ook minder comfort, luxe en design hebt. Je kunt er namelijk heerlijk wonen zonder vaste lasten en zonder meer van de aarde te nemen dan je nodig hebt.

Het is ook mogelijk om zelfs volledig off-the-grid te wonen met deze woning, met een eigen energiesysteem, drinkwatervoorziening én afvalwaterverwerking. Off-grid betekend dat je niet op het elektriciteitsnet, aardgasnet en riolering bent aangesloten, soms niet op het waterleiding of telefoonnetwerk. Het klinkt best heftig he? Maar met alle techniek van nu is het wel mogelijk! Het zal behoorlijk wennen zijn (vooral de composttoilet!), maar ik wil mij heel graag in dit nieuwe avontuur storten. En hoe gaaf is het als je zonder hoge lasten vrij kunt wonen en de natuur voorziet je van stroom en water!

In ons gesprek gisteren met Nick, de maker van Sustainer Homes, zijn we veel te weten gekomen over deze manier van wonen. Aangezien wij er met z’n viertjes willen gaan wonen, is vooral de drinkwatervoorziening nog wel een uitdaging. Elektriciteit is echter geen probleem, met voldoende zonnepanelen en eventueel windmolentjes, moeten we voldoende energie kunnen opwekken voor het hele gezin. We moeten eerst maar eens afwachten wat de gemeente Amersfoort van het plan vindt, maar ondertussen oriënteren wij lekker verder!

Sustainer Homes

Comments are closed.