Klein en van karton: Wikkelhouse

In mijn zoektocht naar kleine, duurzame en mooie huizen stuitte ik op het ontwerp van René Snel, Wikkelhouse, een duurzaam en verplaatsbaar huis gemaakt van golfkarton.  Het huis wordt door een machine geproduceerd en kan in een dag worden geplaatst. Fiction Factory voegde er een ademende laag toe waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Op de Camping Lievelinge staat een echt exemplaar en is te huur, zodat je even kan ervaren hoe het is om in een dergelijk huis te wonen. Op Schiphol staat ook een exemplaar, maar dan als koffiebar. Tevens kan je Wikkelhouse bezichtigen bij de Fiction Factory in Amsterdam.

Wikkelhuis - Fiction FactoryFoto en © Yvonne Witte

De basis van Wikkelhouse is golfkarton, dit wordt met een gepatenteerde methode rond een enorme mal gewikkeld, terwijl milieuvriendelijke lijm wordt toegevoegd. Zo ontstaat een keiharde en isolerende sandwichstructuur. Door dit wikkelproces worden warmte-isolatie en constructie op een duurzame manier geïntegreerd. Daarna wordt ieder segment beschermd met een waterdichte ademende folie, vergelijkbaar met ademende regenkleding en vervolgens afgewerkt met houten panelen.

Wikkelhouse is een flexibel concept. Losse standaard segmenten worden eenvoudig, met onzichtbare koppelingen aan elkaar geschakeld tot een (vakantie-) huis of kantoor. Het voldoet aan de criteria voor tijdelijke of permanente huisvesting. Het is maar liefst drie keer duurzamer dan traditionele bouw. Het heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar. Door het gebruik van recyclebare materialen en de mogelijkheid om modules te hergebruiken is duurzaamheid gewaarborgd.

Wikkelhouse is zelfs binnen één dag te plaatsten en kan geleverd worden met glazen of gesloten kopgevels. Het huis is tevens uit te breiden met een module voorzien van toilet, badkamer en keuken. Daarnaast kan je het huis verplaatsen of uitbreiden met één of meerdere modules. Door het lage gewicht is er in de meeste gevallen geen fundering nodig! Ik vind het een geweldig concept en het lijkt mij een heerlijke ruimte om in te leven door het gebruik van hout aan de binnenzijde van het huis!

Wikkelhuis - Fiction Factory foto en © Yvonne Witte

305eaf6aef8513314c54c34f194b738f

Comments are closed.